Mobiscore: tool om impact op milieu & mobiliteit te berekenen

Hoe groot is de mobiliteits- en milieu-impact van de buurt waar je graag zou wonen? Dat kan je ontdekken aan de hand van de Mobiscore. Samen met Transport & Mobility Leuven (TML) en Traject werkten we een tool uit waar je zelf die score kan opvragen. 

Wat is de mobiscore?

De Mobiscore berekent de afstand naar belangrijke voorzieningen in de buurt: winkels en horeca, kinderopvang en scholen, medische hulp, openbaar vervoer en sport- en cultuurinfrastructuur. De score houdt rekening met het vervoermiddel dat de gemiddelde Vlaming zou gebruiken en de milieukosten daarvan. Ook het verwachte aantal verplaatsingen wordt meegeteld. 

Hoe hoger je Mobiscore, hoe minder de mobiliteits- en milieu-impact is van woningen in je buurt. 

Uitgerekende Mobiscore voor een locatie

Complexe berekening eenvoudig weergeven

Het algoritme volgt een complexe berekening, waaruit een duidelijke score moet volgen per locatie. Maar hoe zet je die berekening om in een eenvoudige, begrijpbare score? Om zeker te zijn dat de score duidelijk is voor iedereen, zijn er heel wat usability tests uitgevoerd. In meerdere rondes hebben we verschillende scorings getest op hun duidelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Zo zijn we uiteindelijk gekomen tot het prototype, waarin we gekozen hebben om de algemene score prominent weer te geven, met daarnaast een uitsplitsing per thema. 

Verschillende weergaves getest op hun usability

Snelheid is key

Achter de berekening zit heel veel data. Net omdat de gebruiksvriendelijkheid hier heel belangrijk is, was de snelheid waarmee die data verwerkt wordt een prioriteit. Samen met de partners heeft Marlon een softwaresysteem uitgewerkt waarbij de data op een slimme manier wordt omgezet naar een score, zodat je bij het opzoeken van een adres razendsnel je resultaat te zien krijgt. 

En dat heeft geloond. In de eerste 8 uur na lancering hebben ruim 350.000 bezoekers zo’n 820.000 adressen opgezocht.

Filteropties om resultaat te verfijnen

Verfijnen & vergelijken

Je kan niet alleen een score opvragen voor een locatie. Je kan een resultaat ook verfijnen. Hierbij geef je aan waarvoor je je voornamelijk verplaatst, hoe ver dat is en met welk vervoersmiddel je dat doet. 

Voor wie nog twijfelt tussen locaties, is het ook heel eenvoudig om de score onderling te vergelijken. Zo kan je zien welk adres de beste score heeft en waar je mobiliteit dus het minste impact heeft op het milieu. Dankzij het uitgedachte softwaresysteem wordt ook de vergelijking snel gerenderd, waardoor je meteen de scores naast elkaar kan leggen

Resultaat met uitsplitsing verfijning

Meer dan een tool

Omdat de Vlaamse overheid graag alle Vlamingen bewust wil maken van de milieu-impact van een locatie, heeft Marlon ook een API voorzien waarmee anderen de Mobiscore kunnen integreren. Zo kunnen bijvoorbeeld immowebsites een Mobiscore weergeven bij een zoekertje. De eerste site die, meteen na de lancering, de Mobiscore integreerde, was Zimmo. 

Zelf data ter beschikking stellen via een online tool?

Als jij de data hebt, maken wij de tool om ermee aan de slag te gaan. Een uitgebreide analyse brengt de dataflow in kaart en leidt ons naar de meest gebruiksvriendelijke interface. 

Kom langs voor een gesprek

Rustig straatje