Development, Audrey’s onverwachte passie

Op door Tina Van der Heyden

Op enkele uitzonderingen na heeft Audrey nog geen enkele Marlonner live ontmoet. Maar dat maakt haar enthousiasme niet minder groot. Ze ‘smijt’ zich helemaal in haar stage bij team JavaScript. En daar is ze de eerste vrouwelijke developer in het team. Bovendien was development niet altijd Audreys eerste keuze. Hoe dat precies allemaal zit? We hebben het haar gevraagd. 

Dag Audrey. Je bent nu al enkele weken bij ons. Wat vind je van je stage tot nu toe?

De stage verloopt volledig vanop afstand. Dat zorgt natuurlijk voor een andere ervaring dan wanneer je stage kan lopen op kantoor. Maar het bevalt me echt. 

Toen ik kwam solliciteren had ik een belangrijke vraag: “Is er al meer geweten over de opdracht(en) die ik zal uitvoeren?” Op dat moment was dat nog niet geweten. En dat maakte het extra spannend. Maar intussen zit ik aan opdracht nummer 3. Ze zijn tot nu toe allemaal heel verschillend. Dat maakt het extra boeiend en leerrijk.

Door het telewerk mis ik wel meetings en stand-ups. We hebben er wel digitaal, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Dat is jammer, want ik denk dat je daar ook veel kan uit oppikken.

Momenteel studeer je dus Toegepaste Informatica. Maar dat was niet altijd je eerste keuze heb ik me laten vertellen?

Eigenlijk ben ik in het derde middelbaar geswitcht naar het kunsthumaniora op Sint-Lucas in Gent. Toen ik daar afstudeerde, heb ik gekozen om de opleiding ‘Kleuteronderwijs’ te gaan volgen. Ik heb dat dan een jaar gedaan, maar tijdens de stages in dat eerste jaar merkte ik al snel dat dat toch niets voor mij was. Die opleiding heb ik dan ook stopgezet, maar wat ik dan wel wilde doen, wist ik eigenlijk niet. Dus ben ik maar een jaar gaan werken

De carrièreswitch van Audrey
Je bent dus eerst gaan werken. Heel wat studenten zouden misschien eerder kiezen voor een sabbatjaar. Waarom heb jij dat niet gedaan?

Ik vind een opleiding heel belangrijk. Ik wou niet zomaar aan iets nieuws beginnen zonder 100% zeker te weten wat ik wilde studeren en wat ik later dan ook zou willen doen. Misschien kon ik tijdens dat werk ook ontdekken waar mijn passie echt lag. 

“Eens ik begon met programmeren en een project vanaf 0 zag groeien tot een afgewerkt iets, wist ik het.

Dit is wél mijn passie.”

Audrey
Is dat ook zo gegaan? Heb je daar dan ontdekt dat je iets in IT wilde doen?

Mijn vader en tante hadden IT al geopperd als optie toen ik na het middelbaar een opleiding moest kiezen. Maar ik had daar toen helemaal geen connectie mee en zag dat niet als een optie. Tijdens mijn werk ben ik dan met iemand in contact gekomen die me ook heeft geholpen om te zoeken naar wat ik leuk vond. IT is zo terug naar boven gekomen.

Als ik eerlijk ben, was ik nog steeds niet helemaal overtuigd toen ik ermee startte. Maar eens ik begon met programmeren en een project vanaf 0 zag groeien tot een afgewerkt iets, wist ik het. Dit is wél mijn passie

En daar zijn we blij om! Je zei al dat je je stage echt leuk vindt. Maar wat maakt deze stage voor jou ook een echt succes?

Ik ben blij dat ik alles wat ik heb geleerd kan omzetten naar de praktijk. Terwijl ik in de opleiding vooral leerde hoe ik iets moest doen (hoe doe ik een commit), mag ik dat nu echt doen. 

Maar het leukste verschil zijn de collega’s. In je opleiding werk je samen met leeftijdsgenoten waarvan de ene meer voorkennis heeft dan de andere. De ene kan ook al beter programmeren dan de andere. Maar op stage is er een leeftijdsverschil. Het is heel aangenaam om feedback te krijgen van collega’s met ervaring. Ze leren mij ook tips en tricks die je anders maar zou kennen als je al een paar jaar aan de slag bent. De ideale voorsprong voor als ik ga werken binnenkort. 

Je hebt nu heel wat collega’s. Maar in jouw team zijn dat allemaal mannen. Je bent zelfs de eerste vrouwelijke developer in team JS. Hoe komt dat denk je?

Ik heb het gevoel dat de maatschappij de job al heel lang ziet als een mannenjob. Maar dat begint gelukkig steeds meer te veranderen. In de opleiding zijn we toch ook al met een paar meisjes intussen. En ik zie het aantal studentes ook elk jaar groeien. 

Op de infodag zei een docent dat vrouwen problemen soms anders benaderen. En dat wordt aanzien als een pluspunt in veel bedrijven. Dan heb je een goeie mix van ideeën om de oplossing te vinden. 

Zou je andere meisjes een studie en carrière in de IT aanbevelen?

Absoluut. Stel dat ze op een infodag tegen mij zeggen: “Mijn eerdere opleiding heeft niks te maken met IT, maar ik ben daar wel echt in geïnteresseerd en ik wil er echt voor gaan.”, dan zou ik ze alleen maar aanmoedigen. Het is misschien ietsje harder werken, maar als je merkt dat je het graag doet, moet je er vol voor gaan. 

Ook al is er twijfel, als je zelfs maar denkt dat het iets voor jou is, moet je het zeker een kans geven. Dat heb ik ook gedaan!

Waar vinden we je binnen 5 jaar terug?

Verder studeren spreekt me niet echt aan. De IT-sector is een sector die continu in beweging is. De opleiding die je nu volgt, moet je toch uitbreiden binnen x-aantal jaar om mee te zijn. En dan doe ik dat liever vanuit mijn job in een bedrijf. 

En die job zou ik liefst in een team doen waar ik toch ook zelfstandig aan opdrachten mag werken. Idealiter met een mix van telewerk en werken op kantoor. Dat zal eerder front-end zijn. Maar ook graag met een leuke afwisseling. De ene opdracht zou dan een webapplicatie kunnen zijn terwijl de volgende een mobile app is. 

Zelf stage doen bij Marlon?

Heeft Audreys verhaal je overtuigd en wil je ook stage bij ons doen? 

Laat het ons weten