Lees aandachtig de aboutpagina en kijk of je op de website meer te weten komt over de bedrijfscultuur of de manier van werken. Neem ook eens een kijkje op de social media kanalen van het bedrijf. De perfecte plaats om foto’s en video’s te ontdekken van behind-the-scenes, teambuildings en andere activiteiten.
Welk type projecten mag je verwachten?
Mikt het bedrijf vooral op grote bedrijven, zowel nationaal als internationaal? Of eerder kleine kmo’s? En in welke sectoren bevinden de klanten zich? Maar ook: onder welk type projecten zet het webbureau of ICT-bedrijf precies zijn schouders? Gaat het om puur webdesign? Het bouwen van websites en webshops? Of gaan ze nog een stapje verder met applicaties en platformen?
Check ook of het gaat om eenmalige projecten of samenwerkingen op lange termijn. Bij langetermijnsamenwerkingen werk je zeker enkele maanden aan één project. Wil je dit? Of toch liever verschillende kleine opdrachten die elkaar snel opvolgen?
Denk na over jouw rol binnen het bedrijf
Je weet nu ongeveer wat jij mag verwachten, maar sta ook stil bij de verwachtingen van het bedrijf. En welke vragen je allemaal voorgeschoteld kunt krijgen.
-
Zorg ervoor dat je zowel in je mail als in je sollicitatiegesprek bondig en exact kunt vertellen over je professionele ervaring en reeds opgebouwde kennis.
-
Verzamel op voorhand een aantal concrete voorbeelden die overeenkomen met de vacature. Zijn ze op zoek naar een analist? Dan moet je effectief je ervaring als analist kunnen aantonen. Een skill op je cv zetten is peanuts. Aantonen dat je er goed in bent, is waarmee je indruk maakt. Kies hier steeds voor kwaliteit en niet kwantiteit. Beter een paar sterke voorbeelden dan tien kleine knutselwerken.
-
Wees steeds duidelijk over jouw inbreng binnen een groepsproject. Waar was jij precies verantwoordelijk voor en hoe heb je je taak aangepakt?
-
Ga op zoek naar voorbeelden die je skills en talenten illustreren. Schrijf of zeg bijvoorbeeld niet dat je een echte problem solver bent, maar geef een voorbeeld van een situatie die aantoont dat je echt wel hands-on bent.
-
Noteer voor jezelf wat je belangrijk vindt in een job en welke meerwaarde je kunt brengen binnen het bedrijf. Dit gaat veel verder dan je professionele skills. Ook relevante hobby's, je karaktereigenschappen, levenslessen … kun je inzetten op de werkvloer.
Zet je voorbereiding én de projecten die je wilt tonen klaar op je laptop. Zo moet je aan het begin van het sollicitatiegesprek maar twee dingen doen: het wifi-wachtwoord vragen en je laptop openen. Wedden dat je je een stuk zelfzekerder zult voelen?
Vraagt de persoon waarmee je aan tafel zit naar een voorbeeld dat je niet hebt voorbereid? Raak dan niet in paniek. Antwoord eerlijk als je dit niet hebt of niet snel kunt terugvinden. Tijdens een sollicitatiegesprek door een berg chaotische mappen op je laptop bladeren, maakt geen goede indruk. Een beter idee is om achteraf een mailtje sturen met een link naar het project.
Bundel je vragen
De kans is groot dat je zelf ook heel wat praktische vragen hebt. Schrijf alles op waar je aan denkt en neem je vragen mee naar het sollicitatiegesprek. Je wilt vast weten op hoeveel vakantiedagen je recht hebt, welke opleidingsmogelijkheden er zijn en misschien zelfs aan welk concreet project je zult werken. Wil je graag een korte rondleiding door het kantoor? Of is er iemand binnen het team waar je graag een extra gesprek mee wilt hebben?
Door niet alleen te antwoorden op vragen, maar zelf ook vragen te stellen, toon je jouw interesse in het bedrijf. Bovendien krijg je zo een goed totaalbeeld van de jobinhoud en het bedrijf. Ben je eerder introvert? Dan is het voorbereiden van vragen een absolute aanrader om tijdens het gesprek een beetje uit je schelp te komen.
Een goede voorbereiding zorgt er niet alleen voor dat je met meer zelfvertrouwen en rust naar een sollicitatiegesprek gaat, het toont ook je interesse en professionele aanpak.